Digitale mode & de Circulaire consument van 2050
Het idee is om vanaf het voorjaar 2023 in de vorm van een seminar met experts van diverse pluimage een inspirerend onderwerp verder uit te diepen en bij voorkeur ook tot een initiatief te komen. Het seminar wordt geflankeerd/opgevolgd door een event voor een groter publiek.
De eerste thema’s die The House onder de loep neemt in de vorm van een seminar/event:
- Fixing / repair – dit gaat niet alleen over repareren maar ook over het toevoegen van waarde aan een kledingstuk of een interieur item. En over het ontwerp proces dat het mogelijk moet maken om bijvoorbeeld schoenen te repareren. Over Repair is al veel bekend, maar wordt alleen toegepast bij een kleine groep believers. Hier speelt ook de sociale kant een rol. Als je weinig te besteden hebt, kan je al een geluksmomentje hebben als je een nieuw t-shirt van € 3 bij de Primark kan kopen. Het shirt heeft dan vaak een fast fashion kwaliteit en de emotionele waarde is gering. Dus van repair komt het dan niet. Hoe kan je dit doorbreken is de vraag? Wij verkennen oplossingen met experts/believers en nonbelievers/kunstenaars (zowel aan de producent als consument kant) en we laten zien dat fixing meer is dan een stuk op de knie van je broek.
- Digitale mode – de meest duurzame mode is digitale mode. Je ziet het langzaam maar zeker ook in de maatschappij verschijnen. Zeker jongeren ontlenen een deel van hun identiteit aan hoe ze zich online presenteren. Heel populair zijn bijvoorbeeld de skins van de Fortnite game. In de toekomst kan het mainstream worden dat je je op Instragram presenteert met je avatar en daar ook digitale kleding bij draagt. Er zijn al allerlei ontwerpers initiatieven die daar op inspelen zoals The Fabrikant Studio. Is dit toekomstbeeld reëel en zo ja (1) op welke termijn, (2) voor wie en (3) wat zijn de positieve en negatieve consequenties.
- De circulaire consument van 2050. In december 2021 heeft Futureconsult in opdracht van het ministerie van I&W een toekomstverkenning uitgevoerd naar consumentengedrag in de circulaire economie van 2050. Dit heeft drie interessante scenario’s opgeleverd, waarbij de primaire lead verschuift tussen consument, markt en overheid. Er wordt geen voorkeur uitgesproken voor een scenario, maar wel worden de consequenties geschetst. Het is een interessante verkenning die het waard is om met een groep vanuit consumenten, markt en overheid eens verder tegen het licht te houden. https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2021/12/31/de-circulaire-consument-van-2050
Elk van de seminars zal worden afgesloten met minstens een actie of initiatief of iets dergelijks waar The House ook iets bij kan betekenen.